A futócipők szeretete

Kristálytisztán emlékszem az első futásomra, amit már „igazi” futócipőben futottam le. Egy Mizuno Wave Rider volt a futócipő, és bár akkor már futottam egy bő éve, ez volt az első igazi dedikált futócipőm. Előtte a mindenféle célra vásárolt edzőcipőimben futottam.

Visszatérve az első futócipős futásomra óriási élmény volt. Az az érzés volt, hogy „ja, ez ilyen is lehet?”. Ilyen puha, ilyen kellemes, kényelmes, kevésbé fárasztó, gyorsabb, JOBB.

Jó sok cikket postot elolvastam már addigra a futásról, és mindegyikben az volt, hogy érdemes vásárolni egy igazi futócipőt, ha az ember komolyan gondolja a futást.

És én komolyan gondoltam, és igazat adok azoknak, akik azt írták, hogy érdemes beruházni egy igazi futócipőre, mert tényleg más.

A Mizuno és a Wave Rider mellett sokáig kitartottam. Sokan mondják, hogy a futók márkahűek, én is az voltam elég sokáig. Aztán elindultan egy olyan úton, amin sok futó indul el, rájöttem, hogy az egyes futás típusokhoz más-más futócipő kell. Itt most nem a terep és utcai futás közötti különbségekre gondolok, hanem, hogy lassú, gyors, intervall edzésekhez jó, ha az ember „alkalomhoz tud öltözni”.

Megvettem az első második futócipőmet.

Ezt csak ilyen bénán lehet megfogalmazni, mert nem ez volt a második futócipőm, hanem az első olyan futócipőm, amit nem azért vettem mert a korábbit már szétfutottam, kivégeztem, hanem egyszerre lett két futócipőm. Volt egy futócipőm a mindennapos futásokra és egy a gyors futásokra.

Persze most sokak fejében az lehet, hogy „már aki megengedheti magának”. Részben tudok csak igazat adni. Egy futócipőben 800-1000 km-t lehet futni (és 2-3 év múlva futás nélkül is elöregednek a talp anyagai). Ha két futócipője van az embernek, lassabban használódnak el, így igazából csak előrébb hoztam az egyébként is elkerülhetetlen futócipő vásárlást.

futócipő

Ezzel igazolva magamat, meg hogy tényleg mennyire más karaktere tud lenni egy futócipőnek, persze elgurult nálam is a gyógyszer és azon vettem észre magamat, hogy már nem tudom hová tenni a futócipőimet.

Mindenre is volt futócipőm. Még munkába járós futócipőm is volt. Igen, munkába is futócipőbe jártam, járok, amikor megtehetem. Olvastam valahol, hogy egy futónak nem csak futás közben kell kényelmes jó cipőt hordania, hanem a mindennapokban is meg kell adni a lábnak azt a luxust, hogy kényelmes, jól párnázott megfelelő cipőben járjunk.

Van szakmai érv is a több futócipő mellett a fentieken túl. Más-más karakterrel, támasztással, párnázottsággal, energia-visszaadással rendelkező futócipőben máshogy és eltérő mértékben terheljük a különböző izmainkat, ízületeinket. Így egyrészt pihentetni tudunk, másrészt meg edzeni tudunk jobban különböző izmokat.

Szóval így lett nekem egyszerre 4-5 aktívan használt futócipőm. De egyáltalán nem gondolom azt, hogy ez normális, és hogy mindenkinek szükséges. Nálam az első második futócipővel más is elindult. Egy rajongás, imádat a futócipők irányába. Egyre többet és többet olvastam a cipőkről, naponta 4-5 youtube videót néztem meg cipőértékelésekről, alig vártam a cipőmegjelenéseket.

Szóval óriási futócipő rajongó lettem, és sokszor azon gondolkodom, hogy tulajdonképpen azért futok, hogy minél hamarabb kifussak egy cipőt és újat vehessek. Imádok futócipőt választani vásárolni, kipróbálni, véleményt mondani írni róla.

Futócipő árösszehasonlítás, teszt
Logo
Register New Account
Termékek összehasonlítása
  • Total (0)
Összehasonlít
0
Shopping cart