Milyen futócipőt vegyek?

„Milyen futócipőt vegyek?” hangzik el gyakran a kérdés. Figyelem a kérdés nem tévesztendő össze, a „hogyan válasszunk futócipőt?” kérdéssel, arról később fogok írni. Itt arról írok, hogy milyen cipőt vegyen az ember, ha futni szeretne benne.

Nem teljesen érthető a két kérdés között a különbség? Akkor jó helyen vagy és jól teszed, ha ezt a posztot elolvasod, mert ha a „hogyan válasszunk futócipőt?” kérdés előtt nem tiszta a válasz a „Milyen futócipőt vegyek?” kérdésre, vagy fel sem tetted a kérdést, nem fogsz tudni jó futócipőt vásárolni.

Biztos már nagyon uncsi, hogy itt is, ahogy nagyon sok más futós kérdésre nincs egyetlen jó válasz, ezért nem megválaszoljuk a kérdést, hanem az utat mutatjuk meg, hogy meg tudd válaszolni.

Ahhoz, hogy meg tudd válaszolni a „Milyen futócipőt vegyek?” kérdést, előbb azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy mire fogod használni a cipőt?

Erre rögtön rávághatnád, hogy „Hát futásra, mi másra?

Ok, akkor bontsuk tovább a kérdést:

 1. Mire akarod használni?
  1. Milyen talajon fogsz futni?
  2. Milyen típusú futásra?

Alapvetően 3 talaj típust érdemes megkülönböztetni: szilárd, puha, versenypálya. Ez utóbbival nem fogunk foglalkozni, mert aki versenypályára keres futócipőt, az tapasztalt futó, és neki ez a poszt nem tudna sokat mondani.

A szilárd talaj, az elsősorban aszfaltot jelent, de lehet térkő, bármi ami kemény szilárd felület, tehát utcai környezetet.

A puha pedig minden olyat, ami málik, süpped, csúszik, tehát terep. Sokan azt gondolják, hogy a terepfutás egyenlő a helyen fel-le futással, de ez nem így van. Egy szintemelkedés nélküli murvás úton, fennsíkon futás is terep, sőt, a hóban vagy tengerparti homokban való futás is terep (vagy legalábbis terepfutócipő kell hozzá). Nem akarom túl bonyolítani, de pont az előbbi miatt a terepet is tovább lehet bontani, mert egy saras nagy szintkülönbségű futáshoz teljesen más cipő kellhet egy kevésbé csúszós, kevésbé szintes futásra. Itt most ezt a bontást nem tesszük meg.

A futás vagy edzés típusok száma szinte végtelen, de futócipő szempontjából alapvetően két további kérdést kell megválaszolnunk:

 1. Mire akarod használni?
  1. Milyen talajon fogsz futni?
  2. Milyen típusú futásra?
   1. Mekkora távokat futsz?
   2. Milyen tempót akarsz futni benne?

A táv alatt az egy futás alatt lefutott km-ek számát kell érteni. A táv elsősorban a cipő párnázottsága miatt fontos kérdés. Minél párnázottabb egy cipő, annál inkább alkalmas a hosszabb futásokra. De hosszabb távon más kényelmi tényező is felmerül, mint például a lábtartás, légáteresztőképesség.

A tempó ebben a vonatkozásban nem azt jelenti, hogy milyen gyorsan tudsz futni, hanem hogy jellemzően a futócipőt milyen tempón fogod használni. Minden futócipőben lehet lassan és gyorsan futni, de vannak olyan cipők, amik segítik a gyors futást. Ezek a cipők könnyűek, nagy az energiavisszaadási képességük, reszponzívak, pattogósok. És vannak olyan lassú cipők, amik jóvl kényelmesebbek, mint egy gyors cipő.

Ha őszinte akarok lenni, a táv és a tempó összefügg futócipőválasztás esetén is. Ha egy képzeletbeli skálát kellene csinálni, akkor az egyik végén lennének a nagy párnázottságú, kényelmes, picit nehezebb cipők, a másik végén meg a könnyű, minimális párnázottságú futócipők.

Erre a skálára nem férnek fel azok a „szuper futócipők” amik könnyűek de párnázottak is egyben. Vannak ilyenek, ezek az egyes márkák „zászlóshajói”. Ezek nagyon drágák, 4:30-as átlag tempó alatt nem nagyon érdemes megvenni ezeket, mert egyszerűen nem éri meg, nem tudod kihozni belőle azt, amiért ennyibe kerül.

Az oldalunkon értékelt cipőket-e két szempont szerint is értékeljük, és a részletes futócipő keresőnkben tudsz ezek alapján is keresni.

Visszatérnék ahhoz a gondolathoz, hogy minden futócipőben lehet lassan és gyorsan futni, csak nem biztos, hogy az adott cipő támogatja azt. Amikor el akarod dönteni, hogy milyen futócipőt fogsz venni, abban gondolkozz, hogy zömében miket szeretnél benne futni. Ez nagyon hasonlít arra a kérdésre, döntésre, amikor egy vegyes edzés előtt azon tanakodsz, hogy melyik cipőbe indulj el futni. Ha például van egy 20 km-es lassú alapállóképességi futásod, amiben van 3x1km tempósabb rész, akkor zömében lassan fogsz futni, és a 20 km már megkíván egy nagyobb párnázottságú cipőt. Lehet, hogy nem fogsz sebességi rekordokat dönteni azon a 3×1 km-en, a kényelmes cipődben de a maradék 17 km-en kényelmes lesz a futás.

Vannak olyan futócipők, amik sokoldalúak, sok mindenre használhatók. Aki nem tud, akar megengedni magának több cipőt is érdemes ilyet vennie. Ezek nem olyanok, mint a legtöbb 4 évszakos autógumi, hogy se télen, se nyáron nem igazi. A sokoldalú futócipők, tényleg jók több távra, tempóra. A részletes keresővel ezeket is meg lehet találni.

Ha sikerült megválaszolni a kérdést, hogy „Milyen futócipőt vegyek?”, jöhet a következő lépés, hogy az így kapott eredményből melyiket válasszuk, milyen méretben mire figyeljünk, magyarul, hogy „hogyan válasszunk futócipőt?”

Futócipő árösszehasonlítás, teszt
Logo
Register New Account
Termékek összehasonlítása
 • Total (0)
Összehasonlít
0
Shopping cart