Hogyan válasszak futócipőt?

Ahogy az előző postunkban is írtuk ez a kérdés nem arról szól, hogy milyen futócipőt érdemes venni. Ez a kérdés arról szól, hogy ha már tudod, hogy milyen (típusú) futócipőt akarsz venni, hogyan válaszd ki, hogy konkrétan melyik legyen. Ha nem olvastad, a „Milyen futócipőt vegyek?” postunkat, olvasd el, mielőtt ezt a post olvasod, magyarul mielőtt a „Hogyan válassz futócipőt?” kérdésre keresnéd a választ.

Tehát miután meghatároztad – akár a mi részletes keresőnkön keresztül – hogy milyen talajra, milyen távokra, milyen tempóra keresel futócipőt, az így az így kapott futócipők halmazából kell választanod. El kell döntened, hogy támogató vagy neutrális cipőt akaszt, hogy milyen méretben, hogy milyen drop-pal, milyen fűzővel rendelkező futócipőt szeretnél, milyen nemben stb.

Stabil, támogató vagy neutrális cipőt válasz?

Szándékosan a legnehezebbel kezdjük, ha ezen túlvagy, már csak sokkal könnyeb kérdések lesznek. Az igazi nehézség nem csak az, hogy eldöntsd a lábfejed pronál, szupinál vagy neutrális, hanem hogy mennyire szeretnéd ehhez igaztani a futócipődet, mert nem feltétlenül muszáj.

Ahhoz, hogy eldöntsd, hogy milyen a lábfejed állása vagy elmész egy ortopéd vizsgálatra, ahol az orvos megállapítja, jó esetben tudod, de le is tesztelheted nagyon egyszerűen. Amikor vizes lábbal kilépsz a kádból zuhanyzóból, nézd meg, hogy milyen nyomot hagy a lábad egy száraz felületen , és a lenti 3 ábra alapján el tudod dönteni:

pronáló, neutrális, szupináló

Ha pronál, akkor befelé dől a bokád, ha szupinál akkor pedig kifelé. Ha a két irány csak minimálisan van jelen, azt még nem nagyon kell alátámasztani (támogatni). Ha jelentős az elmozdulás akkor a többség szerint igen, támogatni kell, tehát olyan futócipőt kell választanod, ami túlpronálóknak, vagy túlszupinálóknak való. De ez egy tüneti kezelés, ami nem biztos, hogy jó.

Egyszerűbb elfogadni, hogy túlpronál a lábad, mint hogy kijavítsd a dőlést. Egy korábbi postomban, ahol a női, férfi futócipők közötti különbségekről írtam, már megemlítettem, hogy a pronálás egészen a csípőtől ered(het). A boka befelé vagy kifelé dőlését erősítéssel kijavítani hosszú folyamat, de sokkal jobb, mintha egy támogató cipővel oldanád meg tünetileg ezt a problémát.

Ennek a posztnak nem szerepe ezt boncolgatni, de a cipő kiválasztásánál döntened kell, ha túlpronál vagy túlszupinál a lábad. Vagy egy olyan futócipőt veszel, ami ellentámaszt és így elkerülöd az esetleges sérüléseket, vagy belevágsz egy hosszú és keserves folyamatba, amivel megerősíted úgy a lábad és csípőd, hogy ne dőljön be vagy ki a bokád, ezért egy neutrális cipőt választasz.

Sajnos tapasztalatból írom, hogy nekem okozott már futócipő lesérülést rossz bokatartás miatt, tehát jól fontold meg a döntésedet.

A stabilitás szempontjából fontos a testsúly is. Nagyobb súly esetén (nőknél 75 kg felett, férfiaknál 90 kg felett) érdemes akkor is stabil, vagy túlpronáló lábra való futócipőt venni, ha egyébként neutrális a futó lába.

Drop, a cipő talpának lejtése

A futócipő talpának van, lehet egy lejtése, ez a drop. Ha a sarok részen a cipő talpa 35mm a lábujjaknál meg 27mm, akkor a drop 8mm. A drop-ról írtam korábban egy elég részletes bejegyzést, érdemes elolvasni.

A legtöbb futó a futócipő vásárlásnál a dropot nem választja, hanem elszenvedi. Magyarul választ egy cipőt és elfogadja, hogy annak mennyi a dropja. Az első jó pár futócipőmmel én is így voltam, pedig a drop befolyásolhatja a sérüléseket, hogy milyen a talajérintésed (sarok, középtalp, lábujjhegy) ezért érdemes figyelembe venni. Olvasd el az erről szóló bejegyzésemet, ha komolyan veszed a futócipő kiválasztását.

A futócipő mérete

Többször említettem ár az oldalon, hogy futás közben a lábfej megdagad, nagyobb lesz. Ezt érdemes figyelembe venni a cipőfűző megszorításánál és a cipő méretének kiválasztásánál is. Érdemes minimum fél számmal nagyobb futócipőt venni, mint amilyen méretű cipőket hordunk mindennapi használatra.

Ami problémát szokott okozni, hogy vannak futócipő márkák, akik ezt már alapból figyelembe veszik, és alapból egy picivel nagyobb cipőt adnak a valós mérethez képest. Magyarul egy 42-es futócipő mérete, igazából egy 42,5 normál cipő méretével egyezik meg. Érdemes ezért centiméterben nézni a méretet. Mérd le a talpadat, adj hozzá legalább fél centit, és ez alapján rendelj futócipőt.

A futócipő szélessége

Csakúgy, mint a boka dőlésnél itt is az csak extrémebb esetekben kell ezzel foglalkozni. Ha nagyon széles, vagy nagyon keskeny a lábfejed, akkor nézd meg, hogy ajánlott-e a kiszemelt futócipő vékony vagy vastag lábfejre. A keskeny lábfejnél az lehet a probléma, ha szélesebb a futócipő a lábfejnél, hogy csúszkálni fog benne a lábfejet és ki fog sebesedni hosszabb futásoknál. A széles lábfejnél pedig egyszerűen problémás lesz a le és felvétele a futócipődnek és kényelmetlen szoros lesz a cipő. Szerencsére több márka is felismerte már ezt a problémát és különböző szélességben kínálja ugyanazt a futócipőt.

Női vagy férfi futócipőt válassz?

Ez elég egyértelműnek tűnik nem? Pedig nem feltétlenül az, pont emiatt írtam erről bővebben is ebben a bejegyzésben. A lényeg, hogy vannak esetek, amikor egy nőnek érdemesebb férfi futócipőt vennie, és lehet, hogy egy férfinek jobban fog működni egy női cipő. Saját példámon mutatom meg, hogy ugyanabból a cipőből nekem férfiként miért volt jobb a női, mint a férfi, olvasd el.

Évszakok

Sokan nem engedhetik meg maguknak, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen időjárási körülmények között fogod használni a futócipőt. Ha például zömében futópadon, beltérben vagy nyáron fogod használni, jó légáteresztőképessége kell, hogy legyen a cipőnek, és kevésbé kell, hogy vízálló legyen. Mondanom sem kell, hogy télre elég a kevésbé légáteresztő, vagy vastagabb felsőrésszel rendelkező futócipő. Mondhatod, hogy egy vastag zoknival megoldod és a nyárra szánt vékony, jó légáteresztőképességű cipőt fogod télen is használni, csak akkor ezt a méret kiválasztásánál is kalkuláld bele

Futócipő árösszehasonlítás, teszt
Logo
Register New Account
Termékek összehasonlítása
  • Total (0)
Összehasonlít
0
Shopping cart