Futócipő drop, esés, lejtés

Figyelem, egy picit szakmaibb írás következik egy dologról, amire nem nagyon van jó magyar szó, ezért angolul használom, ahogy mindenki. A dolog a DROP, ami a futócipő talpának lejtését (esését) jelzi. A sarok legmagasabb pontjának és a lábujjaknál lévő talprész legalacsonyabb pontjának különbsége. Ha a talp a saroknál 35mm vastag, a lábujjaknál pedig 27mm vastag, akkor a drop a kettő különbsége, magyarul 8mm.

4 szintet érdemes megkülönböztetni, amikor drop-ról beszélünk:

 1. Zéró drop
  A drop 0mm
 2. Alacsony drop
  1-4mm közötti drop
 3. Közepes drop
  5-8mm közötti drop
 4. Magas drop
  8mm feletti drop

Miért fontos a drop, miért kell ezzel egyáltalán foglalkozni?

A kezdő futók, de sokszor még a haladóbb futók is egyszerűen csak elszenvedői a drop-nak. Magyarul kinéznek, megvesznek egy futócipőt, és egyszerűen együtt élnek azzal, hogy az adott cipőnek mekkora a dropja. Pedig a drop nagyon sok dologra hat, amelyek a következők:

 1. Lépésszám
  Minél alacsonyabb a drop annál könnyebb növelni a lépésszámot és ezzel együtt csökkenteni a lépések hosszát. Értelemszerűen a magasabb droppal nehezebb magas lépésszámot elérni. A lépésszám fontosságáról ebben a posztban írtam, érdemes elolvasni.
 2. Talajérintés, talajfogás
  Minél alacsonyabb a drop, az annál inkább ösztönzi a futót a középtalpra vagy a láb elülső részére való érkezésre. A magas drop inkább a sarokra érkezésre ösztönöz. Mindezeken túl az alacsony drop előnyeit nehéz kihasználni annak, aki sarokra érkezik. Viszont a sarokra érkezőknek többet tud segíteni az ütéscsillapításban és az átgördülésben a magasabb drop.
 3. Sérülés, terhelés
  Az alacsony drop inkább a bokát és lábfejet, a magasabb drop inkább a térdet és a csípőt terheli jobban. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy tanulmány (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27501833/) szerint az alacsonyabb drop kisebb eséllyel okoz sérülést a kezdő vagy alkalmi futóknál, míg a rendszeres futóknál nagyobb a sérülés kockázata az alacsonyabb droppal rendelkező cipőkben

Miben kell dönteni, amikor drop-ot választunk?

Nyilván nem dropot, hanem cipőt választunk, de minden cipőnek van valamilyen dropja. A döntéshez az alábbi dolgokat kell jól végig gondolni:

 1. Távolság
  Ha nagyobb távolságokat akarunk futni, figyelembe kell venni, hogy a futómozgás a távolság megtételével változik. Kevésbé tudunk szépen, szabályosan futni egy hosszabb táv végén, ezért sokkal inkább verjük a sarkunkat a földhöz, így a magasabb drop ilyenkor előnyösebb lehet.
 2. Talajérintés, talajfogás
  A zömében középtalpra, vagy a lábfej elülső részére érkező futók számára, az alacsonyabb drop fog jobban megfelelni. Igaz ez azokra is, akik szeretnék megtanulni a középtalpra vagy lábujjra érkezés. A magasabb drop egyértelműen a sarokra érkezőknek fog jobban illeszkedni a futásukhoz.
 3. Sérülés
  Akik már voltak lesérülve, vagy tudják, hogy hajlamosak a lesérülésre, azt vegyék figyelembe, hogy az alacsony drop boka, és lábfej sérüléseket, a magasabb drop térd és csípő sérüléseket okoz jobban.
 4. Kényelem
  A megszokás nagy úr, és ez igaz a drop-ra is. Nagy váltásnál komoly diszkomfort érzést nyújthat az új cipő. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor egy normál vagy magasabb droppal rendelkező cipőt váltunk egy alacsony, vagy 0-s droppal rendelkező cipőre
 5. Terepviszonyok
  Aki már hallott a proprioceptív tréningről, annak ez a magyarázat ismerős lehet. A testünk észrevétlenül próbálja meg korrigálni az egyensúlyunkat a talajviszonyoknak megfelelően. Az, hogy nem dőlünk el egy hepehupás talajon annak köszönhető, hogy testünk, szinte tudat alatt korrigál, apró, finom izomösszehúzódással tart ellen. Minél természetesebb egy cipő, magyarul minél közelebb van a 0-ás drophoz, annál könnyebben tudja ezt a folyamatot testünk elvégezni. A nagyobb droppal is menni fog ez, de ehhez hozzá kell szokni.
 6. Tempó
  A legtöbb futónak a gyorsabb, tempósabb futásainál szép, szebb a futómozgása. A szép jelzőt itt úgy kell érteni, hogy közelebb áll a szabályoshoz, az optimálishoz. Ez azért van így, mert a testünk próbálja optimalizálni a mozgás, hogy minél kisebb energiát kelljen felhasználnia a nagyobb tempóhoz (igazából ez a futás lényege, hogy egységnyi távot minél gyorsabban tegyünk meg, minél kisebb energia felhasználásával). Tehát a testünk optimalizál és szabályosabban, szebben futunk ha gyorsan futunk. Ez azt jelenti, hogy kevésbé sarokra, mint inkább a talpunk közepére, elejére érkezünk, és ehhez jobb az alacsonyabb drop. Fontos a relatív viszony. Ha 8mm-es droppal szoktunk futni és egy gyors tempós cipőt akarunk venni, egy 4mm-es drop jó választás, de ha 12mm-es droppal szoktunk futni, már a 8mm-es drop is segíthet a gyorsabb futásban, felesleges 4mm-es dropot választani. (a nagy váltás egyébként sem jó). Egyébként csak bele kell gondolni, hogy mi történik tempóváltásoknál (vagy elindulásnál, megállásnál). Gyorstásnál a lábujjainkra érkezünk, lassításnál a sarkunkra.

Melyik a legjobb drop, mik az előnyei a magasabb, vagy alacsonyabb dropnak?

Nincs olyan, hogy jó drop. Mindenkinek más-más drop felel meg, ráadásul a legtöbb futónak különböző drop felel meg különböző futásokhoz (hossz, sebesség, terep).

Egy futócipőnek sok egyéb tulajdonsága van, amik ugyanúgy nagy hatással vannak arra, hogy egy futócipő beválik-e vagy nem. A legjobb, ha holisztikusan közelítjük meg a dolgot, és az összes többi tulajdonsággal együtt ítéljük meg, hogy melyik a számunkra megfelelő drop. Például lehet, hogy a zéró drop a megfelelő számunkra, de az is fontos, hogy stabil legyen a cipő ás magas legyen a párnázottsága. Ha nem találunk olyan cipőt, ami mindezeket tudja, akkor engedhetünk a zéró dropból.

Kell dropot váltani és ha igen, hogyan?

Alapvetően ebben sem lehet egyetemleges igazságot kimondani. Van olyan futó, akinek minden cipője azonos droppal rendelkezik, mert neki bejött az az adott drop, azzal tud a legjobban teljesíteni és azzal sérül le a legkisebb eséllyel.

Ugyanakkor, ha egy futó megengedheti magának, hogy több futócipője legyen, és azoknak különböző a dropja , mert különböző távokra vagy különböző típusú futásokhoz használja (pl tempós, terem, mindennapos), az is egy jó megoldás. A különböző drop más testrészünket terheli meg jobban, más izmokat mozgat meg jobban, így mindegyiket edzésben tudjuk tartani, illetve jobban tudjuk pihentetni is.

Ha dropot cserélünk, arra érdemes felkészülni, hogy ha ez a váltás nagy (6-8mm különbség), akkor elsőre szokatlan, kényelmetlen lehet az új futócipő, még az is elképzelhető, hogy nem fogunk tudni jól teljesíteni benne az első futásoknál, vagy fájdalmaink lesznek.

Ami még segíthet a drop megítélésénél

Talán már csak érdekességnek számítanak az alábbiak, de logikusak is egyben, és ezeket is érdemes figyelembe venni, amikor a drop alapján keresünk futócipőt

 1. Népszerűség
  A magasabb drop egyre népszerűbb, míg alacsonyabb droppal egyre kevesebb futócipő fogy
 2. Terep
  Ahogy növekszik a drop, úgy csökken a terepcipők aránya az összes futócipő között. A zéró dropnál még nagyjából a futócipők 50%-a terepfutócipő, magas droppal csak a cipők 20%-a terepfutócipő.
 3. Talpmagasság
  Talán ezt a legegyszerűbb logikusan belátni, a magasabb drop magasabb átlagos talpvastagságot is jelent a nagy átlagban, de vannak kivételek.
 4. Súly
  Az előzőből fakadóan a nagyobb drop általában nagyobb súllyal is jár, de szerencsére ez is csak átlag, vannak kivételek.

 

Futócipő árösszehasonlítás, teszt
Logo
Register New Account
Termékek összehasonlítása
 • Total (0)
Összehasonlít
0
Shopping cart