Női futócipő vs. férfi futócipő

Remélem nem vagyok egyedül azzal, hogy férfi létemre elgondolkodtam azon, hogy női futócipőt vegyek.

Nem, ez nem valami perverz fétis, egyszerűen arról van szó, hogy ugyanaz a futócipőcipő ha női, könnyebb és olcsóbb is, mint a férfi futócipő változata.

OK, elárulok egy titkot: Nem csak eljátszottam a gondolattal, de két női futócipőm is van (volt) férfi létemre. Egy Mizuno Wave Rider Neo és egy Aiscs Metaracer.

Égő?

Szerintem nem!

41-42-es a lábam és nem túl vastag. Ez a méret nőiben már nagy, talán picit extrém is. Mindkettőnél az volt a helyzet, hogy utolsó darab volt, és senki nem akarta elvinni ebben a nőiben nagynak számító méretben, ezért jóval a normál ár alatt adták. Én meg megvettem próbálás nélkül.

Hogy mennyire volt jó ötlet férfi futócipő helyett női futócipőt venni, illetve, hogy mik a szakmai érvek vagy ellenérvek? Az írás végére kiderül.

A tapasztalat

Kezdjük a személyes tapasztalattal: Semennyire nem volt rossz ötlet női futócipőt venni férfi futócipő helyett (sőt). Mindkét női futócipő pontosan azt hozta, amit a férfi futócipőnek kellett volna hoznia csak olcsóbban.

Rögtön hozzá kell tennem, hogy, a versenysúlyom (és itt tényleg a versenyekre fogyott testsúlyomról van szó) 58-60 kg, ami egy hölgynél is normális, illetva ahogy már írtam, 41-42-es, nem vastag lábfejjel rendelkezem.

És hogy méghitelesebb legyen az összehasonlítás, a Mizuno Wave Rider Neo-ból később vettem egy férfi változatot is.

Volt a kettő között különbség a színen kívül?

Igen! Sokkal hamarabb elkoptattam a férfi futócipő talpát, mint a női futócipőét.

Hogyan lehet ez?

A szakmai indok közben elmagyarázom (nem húzni akarom a választ, egyszerűen közben lesz érthető).

(csak saját felelőségedre kövesd a példámat, ha a következő szakmai indoklás meggyőz, hogy a női futócipő is tud ugyanolyan, jó, kényelmes, megfelelő leni neked, mint a férfi futócipő vagy fordítva).

 

Szakmailag, (fél)tudományosan

A női lábfej nem egyszerűen keskenyebb az esetek többségében, hanem más az alakja. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni az átlag férfi lábfej egy tégla, az átlag női lábfej meg egy ívelő műalkotás. A női lábfej inkább elöl széles középen keskenyebb és a saroknál még keskenyebb, a férfi lábfejnél nincsenek ekkora különbségek szélességek között (szélesebb a lábfej eleje, mint a sarok rész de nem akkora arányban, mint a hölgyeké).

Korábban a gyártók egyszerűen úgy oldották meg a női futócipőt, hogy fogták a férfi futócipőt és csináltak belőle egy keskenyebbet. Ma már a fentiek miatt ez nem teljesen igaz, keskenyebb, de nem mindenhol. Általában a női futócipő sarka keskenyebb, de az elülső lábfejnél ugyanolyan széles, mint a férfi futócipő uyganabban a méretben.

Van egy másik óriási különbség, ami egészen a csípőig vezethető vissza.

női férfi különbségek

A hölgyek csípője szélesebb, mint a férfiaké (a teljes testhez képest és átlagban), emiatt picit jobban dől befelé a combcsont, ahogy a képen is látszik. Ezt a dőlés szöget Q szögnek hívják. Mivel a combcsont dőlés szöge nagyobb, ezért a hölgyek jobban pronálnak. (a pronálás annyit tesz, hogy a boka kissé befelé dől, ezért a talp belső ívére több terhelés érkezik). A hölgyek a talp belső élére terhelnek jobban, így a női futócipőknek stabilabbnak kell lenniük a belső íven.

És ez a válasz arra, hogy miért koptattam el hamarabb ugyanabból a futócipőből a férfit, mint a nőit. Az én lábfejem pronál, tehát picit befelé dől. A női futócipő nagy valószínűséggel jobban tartotta a boltívemet, tehát jobb tartással futottam, így kevésbé koptattam el a cipőt.

A hölgyek és férfiak közötti átlagos súlykülönbség szintén indokolja, hogy más legyen a női futócipő támasztása, mint a férfi futócipőé. Ráadásul a női futócipő talpa lehet vékonyabb is, mert nem kell akkora súlyt tartania.

 

Összegezve

Sokszor használtam az átlag szót a cikkben, nem véletlenül. A cipőgyártók átlag hölgyre és átlag férfire készítik a cipőiket. Átlagosan elmondható, hogy egy hölgy könnyebb, jobban pronál a lábfeje és arányában keskenyebb a lábfeje a sarok részen és középen. Ennek megfelelően készülnek a női futócipők és a férfi futócipők.

De mi van, ha egy férfinek a testalkata alapján jobban passzol egy női futócipő (mert alacsony, mert kissúlyú és mert pronál)? Vagy mi a helyzet azokkal a hölgyekkel, akiknek 43-as a lábuk, magasak, és még 19-es BMI-vel is 70 kg a súlyuk?

Magyarul mi van a nem átlag testalkatú hölgyekkel és urakkal? Nekik sokat kell próbálgatniuk, és lehet, hogy a másik nem futócipője jobban fog passzolni.

Sajnos egy sima cipőbolti próbával nem fogod tudni eldönteni, hogy jó-e a férfi futócipő nő létedre vagy fordítva. A támasztást egy 10-20 km-es futás után fogod tudni csak megítélni. De bátraké a szerencse!

Az oldalon többnyire férfi futócipőkről írunk véleményt, de ez az esetek többségében a női futócipőre is jellemző lesz. Ennek a fentieken túl az az oka, hogy egy-egy típusnál a gyártók ugyanazt a karaktert, ugyanazt a tudást akarják adni a női futócipőnek, mint a férfi futócipőnek.

Futócipő árösszehasonlítás, teszt
Logo
Register New Account
Termékek összehasonlítása
  • Total (0)
Összehasonlít
0
Shopping cart